Benvinguts al blog d'experiències musicals!!

Dedicaré el meu bloc a experiències musicals, activitats d'educació musical que he tingut fins ara i altres que vaig pensant dia a dia. Crec que serà molt profitós poder omplir tot un bloc, amb ajuda d'altres, de recursos musicals, activitats per ensenyar als infants a viure la música de veritat, emocionalment i físicament.


dissabte, 20 d’octubre del 2007

Una activitat educativa: L'audició de la Primavera de Vivaldi a INFANTIL!!!

Com es pot fer l'audició de la primavera de Vivaldi a l'aula d'infantil??

Primer de tot, el que haurem de fer és contextualitzar una mica aquesta obra, explicant la historia de Vivaldi: on va nèixer, com va crear la seva obra, quan la va crear, quins instruments va utilitzar, i més concretament, també es pot treballar l'estació de la primavera, comentant entre tots les seves característiques i relacionant-les amb la melodia de la música.

Proposo un exemple de conte que podríem explicar als infants sobre la vida de Vivaldi:

La vida de Vivaldi

Aquesta història ens explica que uns 200 anys enrere existia una ciutat màgica anomenada Venècia. Era màgica perquè estava travessada per carrers plens d’aigua cristal•lina i transparent. Per aquest motiu, la gent d’aquesta ciutat havien d’agafar una barca i uns rems i navegar pel mig dels carrers quan volien anar d’un lloc a l’altre.
En aquesta ciutat màgica va néixer un noiet de cabells color panotxa i mirada dolça. Li van posar de nom Antoni Vivaldi. L’Antoni Vivaldi provenia d’una família de forners de Venècia que feien el millor pa de tota la ciutat. El pare de l’Antoni, el senyor Vivaldi, es llevava cada matí ben d’hora per anar al seu forn a treballar. Quan l’Antoni sortia de l’escola, agafava la seva barqueta i anava cap al forn per ajudar el seu pare a coure el pa i fer unes bones coques. I com li agradava, a l’Antoni ajudar el seu pare! Però des de ben petit, el pobre noi patia asma, una malaltia que el feia tossir molt i ofegar-se. Quan l’Antoni tenia els atacs d’asma no podia dormir. Aleshores el seu pare, entendrit i preocupat, li tocava el violí dolçament durant hores i hores, fins que a l’Antoni a poc a poc li anava passant aquella tos tan forta. Podia passar-se nits senceres, embadalit, escoltant con el seu pare li tocava el violí.
I va ser per seguir les seves passes del seu pare que a l’Antoni li va agafar la dèria de voler estudiar música i aprendre a tocar el violí tan bé com el seu pare. I així ho va fer. Des de ben petit va créixer estudiant molt i practicant llargues estones amb el seu violí. Va arribar a fer-ho tan i tan bé, que quan va ser gran tots els que l’escoltaven l’anomenaven “el mestre del violí”. I com li agradava tan i recordava sempre el seu pare amb tanta tendresa, va decidir anar a tocar el violí a una escola de nens i nenes orfes perquè va pensar que aquests nens i nenes no tenien un pare que els pogués tocar el violí com ho havia fet el seu. No cal dir que aquells nens i nenes van estar molt contents.
A mesura que passaven els anys, l’Antoni cada cop en sabia més i cada cop tocava millor , fins i tot va arribar a inventar la seva pròpia música per tocar-la amb el seu violí. Aleshores va començar a viatjar per tot el món per ensenyar la seva música a tothom. Tocava música de tota mena: alegre, trista, ràpida, lenta... Tocava sol o acompanyat per grans orquestres. Pertot arreu on tocava, tothom quedava meravellat de tan bé com ho feia, i és que com l’Antoni Vivaldi havia nascut en una ciutat màgica, s’havia convertit en un gran mag de la música.

Com a material de suport per explicar el conte podem utilitzar fotografíes de Venècia, de Vivaldi i algunes d'un violí que ens ajudaran a mantenir l'atenció dels menuts.
Jo us ofereixo algunes però podeu també aportar d'altres per tal d'enriquir l'activitat:



En acabar el conte i utilitzar aquestes imatges i altres com a suport podem parlar amb els infants de "Les quatre estacions" i de com Vivaldi intentava explicar per mitjà de la música el que veia durant les estacions.

A continuació us convido a escoltar el fragment de la Primavera de Vivaldi i a partir d'aquesta escolta atenta buscar la manera com explicar i descriure als infants el que la música intenta expressar, de manera que els infants ho puguin imaginar.
Després ja entrarem en més detalls sobre com fer la representació de l'audició per tal que entenguin el que vol expressar la música. Ànim i endavant!!
En aquest enllaç podreu escoltar el moviment de "La primavera" de Vivaldi.

http://www.epdlp.com/clasica.php?id=521

Després d'aquesta audició us faig unes quantes preguntes:
- De quantes frases consta el moviment de la primavera?
- Hi ha un fragment, el primer, que es repeteix vàries vegades, quantes concretament?
- Quins gestos podríen fer els infants a cada part del moviment?
- Hauríen de tenir relació amb la primavera?
- Proposeu el que vulgueu sobre com realitzar aquesta audició a infantil.
Moltes gràcies per tot!!